Lauri Hilliaho esiintyi MARK Aamuteema –tilaisuudessa 10.11. ”Ilmiön kaava” –kirjan pohjalta, jonka
hän on kirjoittanut yhdessä Johanna Puolitaipaleen kanssa.
Korkeakouluopiskelijoina he kehittivät innovaatiokisassa ilmiölle mallin, joka voi toimia markkinoinnin työkaluna. Nyt ilmiön kaava itsessään alkaa olla ilmiö. Mitä ilmiö on? Hilliaho vastaa: Asia, joka nousee erottuvasti esiin sen ihmisissä aikaansaamien tunteiden, puheen ja tohinan (sic) vuoksi.
Eivätkö ilmiöt synny sattumalta? Kyllä ja ei. Yrityksillä on pyrkimystä saada aikaan ilmiöitä, mutta taitoa ja herkkyyttä tarvitaan. Hilliahon sanoin, markkinoijan pitää olla asiakkaansa mailapoika. Hänelle on annettava kaikki valmiudet hyvään lyöntiin, mutta hänen pitää tehdä suoritus kokonaan itse. Markkinoijalta vaaditaan rohkeutta ja ihmisen ymmärtämistä. Ja suuria tarinoita. Sekä myös aikaa, vaivaa ja pitkää pinnaa.
Taustalla ilmiöiden hakemiselle on se tutkittu tosiasia, että 92% kuluttajista luottaa enemmän vertaissuosituksiin kuin yritysten suoraan viestintään. Tavoitteena on siis saada asiakkaat puhumaan keskenään yrityksestä ja sen tarjoamasta. Suuria brändejä, jotka ovat luoneet ilmiöitä, ovat mm. Zappos, Red Bull, Apple ja Tesla. Löytyykö esimerkkejä lähempää? Toki. esimerkiksi Robin ja Frontside Ollie –hitti, joka levisi YouTubessa kuin kulovalkea. Syksyn ajankohtaisiksi ilmiöiksi ovat kasvaneet Nordic Business Forum ja Slush. Ne ovat enemmän kuin seminaareja tai rahoittajatapaamisia. Ilma kantaa niiden siipien alla korkealla.
Ja sitten ilmiön kaava. Se perustuu neljään vaiheeseen:
Tarinoi intohimo
Herätä innostujat
Värvää vahvistajat
Ankkuroi ja uudista
Ja kaikessa on muistettava olla tyrkyttämättä mitään. Mailasta ei saa puristaa liikaa. Maila on sitä paitsi annettava asiakkaalle.
Lisää aiheesta löydät Twitteristä osoitteista @laurihilliaho / @ilmion_kaava