Sisältöä syntyy tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Eri ihmisiltä, eri tiimeissä, eri alustoilla. Ja usein – eri tyyleillä.

Markkinointia tehdään vauhdilla, mutta mitä tapahtuu brändille, kun suunnitelmat jäävät tekemättä ja pohjat puuttuvat? Entä kun tekoäly pukkaa kuvamateriaalia ulos nopeammin kuin ehdit sanoa “visuaalinen linjakkuus”?

Brändi alkaa repeillä pala kerrallaan. Tunnistettavuus katoaa. Viestin teho laimenee.

Visuaalinen viestintä ei ole vain markkinointiosaston vastuulla.

Olen toiminut Canva-kouluttajana vuodesta 2021 ja päässyt työskentelemään monenlaisten organisaatioiden kanssa – yksityisellä, julkisella ja kolmannella sektorilla. Tänä päivänä huomaan yhä useammin saman ilmiön: kun sisältöjä tehdään hajautetusti ilman yhteisiä pelisääntöjä, brändi alkaa elää omaa elämäänsä.

Nykyisin visuaalinen viestintä ei ole vain markkinointiosaston vastuulla. Kun kaikki tekevät sisältöjä, on entistä tärkeämpää, että työkalut ja visuaaliset linjaukset ovat kaikille yhteiset.

Canva on noussut monissa organisaatioissa suosituimmaksi suunnittelutyökaluksi – eikä ihme. Se tekee brändinmukaisesta sisällöntuotannosta helpompaa koko tiimille, ei vain graafikoille tai viestintäasiantuntijoille.

Samalla on hyvä muistaa, että myös Canvaa voi käyttää väärin.

Jos roolit, mallipohjat ja perusperiaatteet puuttuvat, Canva voi tuottaa enemmän kaaosta kuin johdonmukaisuutta. Pahimmillaan syntyy visuaalinen viidakko, josta viestien vastaanottaja ei löydä polkua.

Kaaosta syntyy usein juuri siitä, ettei Canvaa johdeta keskitetysti.

Yksi suurimmista sudenkuopista on se, että Canvaa aletaan käyttää organisaatiossa ilman yhteistä suunnitelmaa tai ohjeistusta. Työntekijät luovat omia tunnuksiaan, innostuvat mallipohjien valtavasta kirjosta – ja pian samalla alustalla syntyy niin lasten synttärikutsuja kuin virallisia asiakasmateriaaleja.

Tässä kohtaa unohtuvat helposti brändivärit, fontit, graafiset elementit ja tietoturvakäytännöt.

Canva ei ole pelkkä suunnittelualusta, vaan myös valtava kuva-, video- ja elementtipankki. Kun mukaan tuodaan vielä tekoälypohjaiset työkalut – esimerkiksi kuvien ja mallipohjien luonti pelkällä tekstikehotteella – riskit visuaalisen linjan hajautumisesta kasvavat entisestään.

Selkeät pelisäännöt, yhteiset ohjeistukset ja koulutukset ovat tärkeämpiä kuin koskaan.

Olen myös huomannut, että ulkoisena kouluttajana minua kuunnellaan usein ihan eri tavalla kuin sisäisessä infotilaisuudessa. Ulkopuolinen auktoriteetti tuo ryhtiä tekemiseen – ja samalla myös tuoreita näkökulmia.

Koulutuksiini kuuluu aina huolellinen suunnittelupalaveri ja usein myös ennakkokysely osallistujille, jotta sisältö vastaa juuri heidän lähtötasoaan ja tarpeitaan.

Hyväksi käytännöksi on osoittautunut myös se, että aluksi järjestetään työpaja markkinointi- tai viestintätiimin kesken – ja vasta sen jälkeen jalkautetaan käytännöt koko organisaatioon.

Haluatko kuulla aiheesta lisää? Tule mukaan MARK webinaariin!

Webinaarissa käyn läpi konkreettisesti, miten Canvasta saadaan brändinhallinnan työkalu – ei vain sisällöntuotannon alusta. Mukana myös kurkistus Canvan uusimpiin tekoälytoimintoihin ja siihen, mitkä niistä oikeasti helpottavat arkea – ja mihin kannattaa suhtautua kriittisesti.

MARK webinaari: Brändinhallintaa ja tiimityötä Canvalla to 22.5.2025 klo 10.00 – 11.15

Kirjoittaja
Sara Kuusivuo, markkinoinnin asiantuntija & kouluttaja, Stoori by Sara
Sara yhdistää työssään luovuuden, selkeyden ja ihmisymmärryksen. Hän innostaa tiimejä ottamaan Canvan haltuun koko organisaation laajuudelta – rohkeasti, käytännöllisesti ja omannäköisesti.