Miten hyödyntää keskiarvokonetta luomaan jotain keskivertoa parempaa?

Markkinointi on kovassa murroksessa. Jokaisella markkinointitiimillä on paine alkaa käyttää tekoälyä tehokkuuden nimissä. Kuitenkin takaraivossa kytee epäilys: miten käy laadun? Luommeko vain keskivertoa? Voimmeko oikeasti erottautua kilpailijoista?

Huoli on ymmärrettävä. Markkinoinnin ytimessä on erottuvuus, eikä pikaisesti ChatGPT:llä naputeltu teksti tätä tarvetta täytä. Mutta kukaan ei käske käyttämään tekoälyä näin.  On myös parempia lähestymistapoja.

Ensimmäinen askel erottautumiseen on tietää, mistä pitää erottautua.

Erottuvan brändin luominen vaatii ihmisen näkemystä. Tekoälyn käyttö kannattaa suunnitella niin, että se maksimoi ihmisen kyvyn luoda jotain erottuvaa. Kysymys ei ole siitä, pitäisikö tekoälyä käyttää, vaan miten sitä käytetään. Erottuvan brändin, sisältöjen tai asiakaskokemuksen rakentaminen hyötyy siitä, että ihminen saa oivalluksia.

Oivalluttamiseen on erilaisia keinoja:

1. Hyödynnä tekoäly luomaan kuva nykytilanteesta.
Ensimmäinen askel erottautumiseen on tietää, mistä pitää erottautua. Mitkä ovat kliseet? Mitkä ovat vakiintuneet tavat tehdä asioita? Mitä kaikki muut sanovat? Sitten tee itse päinvastoin. Tällä tekniikalla pääsee yllättävän pitkälle.

2. Luo erilaisia analyyseja viitekehysten avulla. 
Tekoäly pystyy tuottamaan nopeasti erilaisia analyyseja, näkökulmia ja sisältöä. Oivallukseen riittää usein perspektiivin vaihdos. Tähän auttavat erilaiset viitekehykset – Cultural Strategy, Challenger Branding, Blue Ocean Strategy, tai Category Design.

3. Anna tekoälylle väärä konteksti.
Yksi perustavanlaatuisista promptausohjeista on kertoa tekoälylle tarvittava konteksti. Erottuvien ideoiden löytämiseksi kannattaakin promptata väärä konteksti: älä kysy ideoita omasta kategoriastasi, vaan kysy miten limubrändi tekisi tämän? Entä mitä, jos tämä olisi musikaali? Miten tämän asian voisi käsitellä elokuvana?

4. Anna tekoälyn hallusinoida.
Kun halutaan jotain erottuvaa, hallusinointi on itseasiassa tarpeellista. Erityisesti APIa hyödyntäessä voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon varianssia tekoäly antaa, eli kuinka vähän tai paljon se pysyy sille annetussa tehtävässä.

5. Luo oma prosessi. 
Tekoälyn käytön tulee auttaa tekijää luomaan erottuvampia ideoita. Erilaisiin chatteihin helposti hukkuu, siksi on tärkeä miettiä sitä, millä tavoin tekoäly voi auttaa oivalluttamaan omassa prosessissasi. Onkin hyvä miettiä, että mitä olen tarvinnut siihen, että olen saanut oivalluksia.   Allekirjoittaneelle se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tekoäly tekee ison kasan analyysejä ja vie ne Google Docsiin, jossa niiden pohjalta voi itse työstää omia ajatuksia. Jollekin muulle se voi näyttäytyä jotain muuna.

Anna tekoälyn hallusinoida.

Kun kaikilla on pääsy samoihin työkaluihin, luodaan arvoa sillä, miten tekoälyä käyttää. Ikinä ei ole ollut yhtä hyvä mahdollisuus luoda jotain erottuvaa. Seuraava kysymys onkin, miten näitä edellä mainittuja asioita tekisi käytännössä? Niistä lisää webinaarissa.

Haluatko kuulla aiheesta lisää? Tule mukaan MARK webinaariin!

MARK webinaari: Tekoälyllä erottuva brändi ke 14.5. 2025 klo 10.00 – 11.15

Kirjoittaja
Ville Ruokonen, luova strategi, SEK
Ville on bränditalo SEKin kokenut strategi, jolla on valtavirtaa haastava tapa hyödyntää tekoälyä.