Printin kuolemasta on jo tovi kohkattu ja nyt joku mitättömyys teki sen taas. Pakko avautua.

Pari faktaa tähän alkuun.

Jos yritys tai ihan vaikkapa yksityishenkilö haluaa menestyä, itsestään viestiminen ja markkinointi on entistä tärkeämpää. Kilpailu nyt on vaan niin kovaa eikä tämä talouden ”uusi normaali” ainakaan asioita helpota. Puhumattakaan siitä, jos vaikkapa yritys toimii alalla, jonne kilpailu rynnii rinta rottingilla piuhoja pitkin maan rajojen ulkopuolelta.

No mikä nyt sitten pännii? – Se pännii, että vaikka tutkitusti (IRO Research 2014) suomalaiset luottavat eniten sanomalehtiin ja Yleen, näitäkin tahoja on ”trendikästä” mollata.  

Pännii, kun välillä vaikuttaa siltä, että suunnittelijat haluavat suunnitella vain sähköisiin kanaviin. Pännii, kun monen mm. painotalon omatkin toimet tilanteen parantamiseksi ovat kyllä todella seniilejä, jos niitä nyt edes on. Tietenkin yleistän nyt ja puhun omasta kokemuksestani mutta kuitenkin. Menestystarinat tuppaavat tulemaan maan rajojen ulkopuolelta, vaikka mitään estettä menestykselle ei meilläkään ole. Paitsi me itse.

Pännii, kun printin merkitystä väheksytään. Pelkästään sen ymmärtäminen missä kaikkialla printti on todella tehokas kanava eri vaikuttamisen muotoihin, on monelta täysin hukassa. Kannattaa ymmärtää, että sen yleisen käsityksen ”printti on sanomalehtimainontaa ja painettuja lehtiä” lisäksi pelkästään printin käytettävissä oleva materiaalikirjo on valtava; paperi, kartonki, lasi, muovi, metallit, pahvi, kankaat – eli käytännössä printti on/voisi olla läsnä melkein tilanteessa kuin tilanteessa kehdosta hautaan. Mikä valtava viestinnällinen potentiaali!

Viestinnällisten ja markkinoinnillisten tavoitteiden saavuttamiseksi pitäisi olla niin ”open minded”, että ei mentäisi keino edellä. Tavoitteiden saavuttamiseksi on hyvä olla omassa verkostossa ihmisiä, joiden kanssa voi sparrata eri keinoja ja niiden tehokkuutta. Ei siis sellaisia ihmisiä, jotka kohkaavat yhden kanavan kaikkivoipaisuudesta.

Faktaa on se, että perinteiset kanavat ovat monessa kohtaan edelleen hyvin vahvoja ja jopa kasvavat (suurkuva). Uudet kanavat ovat tulleet laajentamaan keinovalikoimaa. – Toki muutos jatkuu ja asetelma varmasti kääntyy toisin päin mutta silti. Printti jää.

 

 

Kimmo Peränen

MARK Suomen Markkinointiliitto r.y:n Printtiryhmän puheenjohtaja